Want your
own Fotopage?







 



By: mama Luqman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 18-Feb-2009 12:06 Email | Share | Bookmark
Mee Udang Banjir Mak Teh, Kuala Sepetang

Quote:
Sangat senang nak pergi...dan agak jauh sedikit yer dari tol...Exit Tol Changkat Jering((lebih senang)) then tengok jer signboard Kuala Sepetang...
pastu alert dgn signboard mee udang Mak Teh tu coz signboard nyer idakler besar mana pon...


Tarikh:9 February 2009

Udang Laut(6ekor)
Sepinggan RM12
Sepinggan RM10(Beza cuma saiz udang)

Udang Bela
Sepinggan RM6 jer...(Inilar baru mee Udang Banjir...sampai tak nampak mee pon... )



Actually balik kampung Opah kat Bukit Gantang hari ni...
So disebabkan dah dekat,we decide to try mee udang makteh yg masuk majalah 3 bebaru ni...
masa dah masuk daerah kuala sepetang tu,perhati la juga mana satu restoran Mak Teh ni...
Bila sampai satu kawasan tu saja la slowkan kereta sbb tengok kereta berderet-deret
dok budget ada majlis kenduri lar...maklumla Public Holiday hari tu sempena Thaipusam...
bila sampai je depannya,rupa-rupanya Restoran Mak Teh...

kereta yg berderet sebelah kiri mama...


kereta yg berderet sebelah kanan mama...


Ya! Ampun!!! itu jer lah ayat pertama yg kuar dari mulut mama ni...
"camana nak makan??" argghh!! takpa kita gi tengok kuala dia dulu,
lum pernah sampai la katakan lagipon Opah Luqman nak ler beli ikan ke ape ke kat sana...
tp cuma udang je yg ada,kami beli udang besar((standart market sekilo rm40))
situ cuma sekilo RM27...Opah Luqman beli 2 kilo...

Otw balik,kami singgah jugalar...dah alang-alang sampaikan...
Adalah kakak satu family baru parking juga,
terus dia tanya kami,"inika mee udang yg masuk Majalah 3 bebaru ni?? "
hehe...nampak sanagt reramai yg datang ni kebanyakannya
mesti nonton majalah 3...termasukler kami...
even sebelum ni dah pernah dengar,tp tak pernah teringin nak try pon...
Itulah penangan kalau dah masuk TV ni...rezeki...Alhamdulillah...


pakcik ni minta izin nak ambik gambar...mama pon tumpang sekaki...
mama snap gambar dia...hehe...tp semua pekerja disini baik hati...sangat peramah...




huh! tp tak lalu kami nak nunggu nyer...mana ngan panas petang tahu ajer la kan,
yg beratur lum dapat meja lagi,yg dimeja pun lum dapat makanan lagi,
so kami decide utk bungkus jer,mujur cepat pulak dapat...
sebab mmg dah ada siap bungkus dah utk yg RM12 nyer...
kami beli 5 bungkus...





nampak cam tak ramai kan..suasana belah belakang mama,mama tak ambik pon...
sbb mama ambik gitu-gitu jer...seganla...nnt org ingat press

Dah tak jadi Mee Udang Mak Teh,Kuala Sepetang dah...
dah jadi Mee Udang Cik Nah, Ipoh
sbb balik,campurkan semua dlm 1 periuk then panaskan kuah balik...
jadi ler cenggini...tiada hiasan... togel jer...



SEDAP?? bolehlar....mungkin sbb kami bungkus wat balik kot...
mmg ler makanan ni,kalau makan fresh kat kedai mmg sedap,
bila dah bungkus ni dia kureng sikit lar kan...


Ini sebelah malamnya...alangĀ² dah beli udang besar,buat BBQ la best kan...
cicah pulak dengan sambal merah tok ayah ni...ermmmmslurrrppp~~~



Quote:

senang jer resepinyer...

1)cili merah besar secukupnya(tumbuk hingga lumat)

2)gaul rata didalam pinggan bersama dgn kicap cair masin...
pastikan kicap cair yer...bukan pekat...(org perlis panggil toyu masin )

3)perah limau nipis secukup rasa

4)masukkan gula sesedap rasa

5)masukkan sos cili sesedap rasa...

sorry yer..tiada sukatan utk resepi ni...sesedap raser jer...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2008.

ns4008229.ip-198-27-68.net